WordPress-plugins fra helvete

Hvis du har ansvaret for en eller flere nettsider laget med WordPress har du kanskje også søkt etter og installert plugins – eller utvidelser som det heter i WordPress – for å få ønsket funksjonalitet til nettsiden.

Men før du går av hengslene og installerer alle de kule utvidelsene du tror vil forbedre nettsiden din skal vi gi deg noen tips til hvordan du ikke havner i utvidelses-helvete.

Hva er en god utvidelse?

En god utvidelse gir deg ekstra funksjonalitet til bloggen. I skrivende stund finnes det over 50.000 utvidelser til WordPress (du kan søke i listen her: https://nb.wordpress.org/plugins/), men erfaringsvis er det nok bare en liten del av disse som faktisk bør installeres på nettsiden din.

Når du installerer en utvidelse på nettsiden din overlater du i praksis en del av nettsiden til en fremmed utvikler. Det er derfor veldig viktig at du gjør undersøkelser før du installerer utvidelser.

Når du søker opp utvidelser (enten på WordPress sine nettsider, eller direkte i kontrollpanelet på nettsiden din) er det noen viktige ting du bør undersøke før du installerer dem.

1. Siste oppdatert

En god utvidelse blir vedlikeholdt og oppdatert jevnlig. Hvor ofte det er nødvendig å oppdatere utvidelsen kommer an på hva slags funksjonalitet den inneholder. Er den sist oppdatert i løpet av den siste måneden viser det iallefall at den blir aktivt utviklet, noe som er positivt. Men i noen tilfeller kan en plugin også være trygg og god selv om den ikke har vært oppdatert på et halvår.

2. Kompatibilitet

Kompabilitet betyr at utvikleren har garantert for at den siste versjonen av utvidelsen vil fungere godt med den nyeste versjonen av WordPress. Noen ganger tar det litt tid før utvikleren godkjenner utvidelsen for siste versjon av WordPress, men det kan fortsatt være en trygg utvidelse å bruke.

3. Aktive installasjoner og rating

Antall aktive installasjoner i kombinasjon med rating (antall stjerner brukerne har gitt utvidelsen) sier nok mest om dette er en utvidelse som er trygg og god. Hvis valget står mellom to utvidelser for samme funksjonalitet, er det som regel tryggest å gå for den utvidelsen som har flest aktive installasjoner og best rating.

4. Omtaler

Brukere kan legge igjen omtaler av utvidelsene, altså sine egne erfaringer. Her er det også slik at jo flere omtaler som finnes, jo mer vekt kan du legge på dem. Én negativ omtale av ti positive trenger ikke å bety noen ting, ei heller hvis en utvidelse ikke har fått noen omtaler.

Kombinasjonen

Hvis du ser på antall aktive installasjoner, kompatibilitet, sist oppdatert, rating og omtaler vil du få et godt bilde av hvilke utvidelser det er trygt og lurt å bruke.

Dette må du unngå

Følgende scenario er ikke ukjent for oss som jobber med alle slags typer nettsider i WordPress: du har installerte titalls utvidelser, og nettsiden har blitt så treg at du mister besøkende. I tillegg har du installert en utvidelse som ikke var sikker, og har nå opplevd at nettsiden din har vært brukt i svindelforsøk.

Installer så få utvidelser som mulig, for å sikre at nettsiden lastes hurtig, og for å minimere sjansen for at det oppstår sikkerhetsproblemer.

Installer så få utvidelser som mulig, for å sikre at nettsiden lastes hurtig, og for å minimere sjansen for at det oppstår sikkerhetsproblemer.

Hold dem oppdatert og følg med

Når du har installert og tatt i bruk utvidelsene på nettsiden din er det viktig at du sørger for å holde dem oppdatert, på lik linje med WordPress-installasjonen. Hvis det finnes et sikkerhetshull i en utvidelse som blir tettet av utvikleren, hjelper det lite om du ikke oppdaterer utvidelsene.

Sjekk etter oppdateringer regelmessig. Vi i Doghouse tilbyr alle våre kunder å ta oss av oppdatering av WordPress-installasjonene, slik at kundene skal slippe å bekymre seg for akkurat det.

Følg også med på om utvidelsene du har installert blir vedlikeholdt. Kanskje bør du vurdere å bytte ut en eldre utvidelse med en av nyere dato.