Tilbake til bloggen

9 myter om WordPress

2. desember 2016 · Knut Gangåssæter

Noen av våre kunder bryr seg katta om hvilket CMS vi bygger deres nettside med. Andre vet nok til å kunne stille fornuftige spørsmål til hvorfor de bør bruke WordPress på sitt nettsted.

Doghouse - Myter om WordPress

WordPress har vært på banen som publiseringsverktøy siden tidlig 2000. Det er nå det dominerende verktøyet for nettsteder over hele verden og brukerandelen vokser fortsatt. Som ethvert CMS (Content Management System) har WordPress også både tilhengere og motstandere. Vi anbefaler alltid WordPress til våre kunder, og får daglig høre argumenter for og argumenter mot verktøyet. Vi vil i dette innlegget forsøke å belyse og avklare de vanligste mytene rundt WordPress.

Myte 1: Er ikke WordPress bare beregnet på blogger?

For det første er det viktig at du ikke forveksler WordPress (et gratis open-source verktøy som du finner på wordpress.org) med det du finner på wordpress.com. Den siste er bare en tjeneste som fungerer som webhotell for personlige nettsider på linje med Blogger, Tumbir og andre lignende tjenester.

WordPress startet som et personlig bloggsystem i 2001, men har utviklet seg til å bli et fullstendig verktøy for behandling og publisering av innhold. Verktøyet er bygd på anerkjente teknologier som PHP og MySQL og kan tilfredsstille det meste du har behov for på ditt nettsted. Det finnes og blir konstant utviklet nye utvidelser (plugins) med nyttige funksjoner. Mange av dem er gratis og gjør at du kan få nettsiden din akkurat slik du vil ha den, på et minimum av tid og med lave kostnader. Du kan benytte ferdige temaer eller få laget ditt unike design fra grunnen av, om du har behov for det.

Myte 2: WordpPress passer best for personlige nettsteder og mindre foretak

WordPress blir benyttet av noen av verdens mest kjente merkevarer som CNN, CBS New York, New York Times, Mercedes Benz og Vouge. Om WordPress er godt nok for statlige nettsteder i USA og Storbritannia og USAs forsvar, er det sannsynligvis robust og sikkert nok for ditt behov også. Per august 2015 var 1 av 4 nettsteder på verdensbasis drevet med WordPress. Det har også i flere år vært det mest voksende CMS i verden.

Myte 3: Vil ikke WordPress fungere dårlig i forhold til å vises godt i søkemotorer

WordPress er kodet for å gi gode SEO-resultater fra grunnen av. Det støtter også et stort utvalg av utvidelser som hjelper utviklere med å finjustere alle aspekter av SEO noe som styrker din tilstedeværelse i forhold til de mest brukte søkemotorene.

Myte 4: Jeg har hørt at WordPress er «responsivt» – det bryr jeg meg uansett ikke om

En responsive side er bygd for å fungere like godt på alle enheter, det være seg stasjonære maskiner, bærbare, mobil og nettbrett. Og det bør du absolutt bry deg om! Det er nå flere som bruker internett via bærbare enheter (mobil og nettbrett) enn det er via stasjonære PCer. Google favoriserer derfor også mobile enheter. En responsiv nettside vil gi deg bedre resultater i Google og du når dermed flere potensielle kunder. Storparten av alle WordPress temaer er allerede responsive og om de mot formodning ikke er det gir WP utviklere gode muligheter til endre dette uten å forkaste det eksisterende nettstedet.

Myte 5: WordPress er ikke sikkert nok

WordPress er i seg selv noe av det sikreste du kan bygge dine nettsider på. Firmaet bak WordPress, Automattic, har en stab på over 25 sikkerhetsansatte som konstant jobber med at kjernen i WordPress er trygg for hacker- og virusangrep. I stallen har de også sikkerhetseksperten Nikolay Bachiyski som er kjent for å kunne sitt fag ut i fingerspissene.

Siden WordPress kan utvides med utvidelser skrevet av andre utviklere, kan det være greit å vite hvordan du sikrer at du benytter trygge og gode utvidelser.

Les og lær alt du trenger om dette i vårt blogginnlegg «WordPress-plugins fra helvete«.

Myte 6: Et så godt verktøy kan jo ikke være gratis – hva er haken?

Det er ingen hake. WordPress er open-source noe som betyr at du kan benytte verktøyet gratis, akkurat som du ønsker. Et verdens-omspennende nett av utviklere tester og videreutvikler stadig produktet. Noen er ansatt i Automattic (firmaet bak WordPress) mens storparten, frivillig eller kommersielt, bidrar til felleskapet med sin kunnskap. Jevnlige oppdatering tilbys gratis i forhold til sikkerhet og forbedringer. Alle kan bruke, kopiere og distribuere programvaren fritt. Men du har selvfølgelig alle rettigheter til ditt personlige design og alt innhold du legger inn.

Myte 7: Hvor bra kan det være når det er utviklet og vedlikeholdt av noen få ansatte og en gjeng med frivillige?

WordPress-felleskapet verdsetter topp kvalifiserte testere og bidragsytere. Til forskjell fra verktøy som tilbys og vedlikeholdes av ett firma, har WorpPress tusenvis av kompetente og dedikerte utviklere bak seg. Oppdateringer, fixer og forbedringer rulles ut så snart de er ferdige. WordPress møter alle krav fra World Wide Web Consortium som jobber for standardisering av all koding for web. De møter også alle retningslinjer fra store søkemotoraktører som Google, Bing og Yahoo. Nettsider basert på WordPress fungerer godt i det fleste moderen nettlesere som Firefox, Chrome, Safari og Opera. Man trenger dermed bruke mindre penger på testing og tilpassing enn om man koder en løsning fra bunnen av.

Myte 8: Ekte utviklere koder «for hånd»

Alle webutviklere – uansett deres tilnærming til design av ditt nettsted – må kunne et minimum av HTML, CSS og JavaScript. WordPress-utviklere derimot må kunne PHP og ha kjennskap til SQL, og de må kjenne arkitekturen og koden som er spesifikk for WordPress. For å gjøre en lang historie kort; Kunnskapen til WordPress-utviklere og andre utviklere komplementerer og overlapper hverandre. WordPress-utviklere er ikke mindre kompetente enn andre utviklere. Sistnevnte starter ikke ett hvert nytt prosjekt med blanke ark, men med et rammeverk som er godt kodet, sikkert og gjennomtestet av tusenvis av utviklere. De trenger dermed ikke å finne opp kruttet hver gang. Det høres fornuftig ut – gjør det ikke?

Myte 9: Dere spesialiserer dere i WordPress og det vil dermed koste meg mere? Og jeg vil være låst til dere som har laget nettstedet mitt?

Heller det mottsatte faktisk! Et ferdig rammeverk gjør det mye raskere å sette opp et nytt nettsted. Designet blir enkelt tilpasset dine behov og du kan, om du ikke besitter ti tommeltotter, enkelt opprette nye sider og legge inn innhold selv. På toppen av alt sitter det tusenvis av kompetente WordPress-utviklere over hele verden som enkelt kan ta over nettstedet om du mot formodning ønsker at noen andre enn oss skal videreføre din nettsatsning.

Er du fremdeles ikke overbevist? Kontakt oss gjerne for lett WordPress-prat over en kopp kaffe.

Motta lignende bloggartikler på e-post

Kom i gang med prosjektet ditt

Fyll inn kontaktinformasjonen din, så tar vi kontakt med deg!